Empati

Started by Toshi, September 07, 2012, 15:15:10 PM

Previous topic - Next topic

Toshi

Hva mener dere med empati?

1: Er det evnen til å "se" og sette seg inn i perspektivet til noen andre? At det er noe som skjer i tankene.

2: Er det evnen til fysisk få de samme følelsene som en annen person? At det er noe som skjer i følelsene.

Eller begge deler?

TT82

Ingen vits å sikte mot nærmeste lyktestolpe, en stjerneklar aften.

Toshi

#2
Jeg trodde sympati var å gjøre noe utifra inntrykket man får gjennom enten 1, eller 2.

Grunnen til at jeg spør er at det virker som en del folk, spesielt mange kvinner, er utrolig flinke til å plukke opp mye gjennom følelser, ting som rett og slett er for mye til å skjønne eller gjøre seg klok på i tankene. Så jeg syns det blir rart å sammenligne denne evnen med et tankeøvelse der en surrer noen tanker i hodet en liten stund og finnner en konklusjon.

Et eksempel kan være om er nervøs når man snakker med en kvinne, hun kommer til å plukke det opp og det kommer nok ikke til å være mye sympati å få. Det er ikke tankene hun gjør valgene sine fra, men følelsene.

Et annet eksempel er fra dansekurs, jeg har gått noen de siste årene. Det som har slått meg er hvor viktig det er å slappe av for at jenta skal kunne slappe av. Når man bytter partner hvert halvminutt, så merker man hvor mye dette har å si. Tror ikke dette er noe bevisst hos jentene akkurat. Jeg har inntrykk av at det er en form for empati, eller sympati da om du mener Nr 2 er sympati.

Generelt, siden jeg mener jeg har gått fra å holde veldig mye negativitet, til å bli mer avslappet og klare å holde et mer positivt fokus, så føler jeg dette har veldig mye å si på de jeg møter. Og jeg syns folk sin evne til å plukke opp dette er mye mer enn bare noe forståsegpå gjennom tanker.

Den engelske wikipedia-artikkelen for empati nevner ikke tanker eller perspektiv, bare følelser.

Toshi

Quote from: Kaizer on September 07, 2012, 19:50:53 PM
Quote from: Toshi on September 07, 2012, 16:41:31 PM
Et eksempel kan være om er nervøs når man snakker med en kvinne, hun kommer til å plukke det opp og det kommer nok ikke til å være mye sympati å få. Det er ikke tankene hun gjør valgene sine fra, men følelsene.
Dette er noe annet. Sympati er evnen til å vise medfølelse, og om hun vil vise det er opp til henne. Eksemplet ditt handler bare om en jente som merker at en gutt er nervøs og at hun ikke føler seg veldig komfortabel av det. Men det er også mulig at hun føler seg komfortabel i samme situasjon.

Påpek gjerne hvis jeg tar feil
Poenget var at hun var empatisk, men ikke nødvendigvis sympatisk, uten å ha tenkt en eneste bevisst tanke eller tatt noe bevisst valg i situasjonen. Altså, et argument for at empati ikke bare er forbundet med tanker.

Det er det som er problemet. Intuisjonen min virker ikke til å stemme med det folk har for seg at empati er. Det er ikke noe stort problem om det bare er min intuisjon, jeg kan tilpasse meg(det er jo derfor jeg spør). Det er annerledes om det finns en forskyvning i intuisjonen mellom kjønnene. Som f.eks. at en jente syns gutter burde fokusere litt mer på hvordan andre har det, mens det er ikke sikkert gutter plukker det opp på samme måte som hun gjør.

Hvis det er mye dårlig kommunikasjon, så er kanskje omtenksom et bedre ord for 1, enn hva empatisk er.

Kenti

Quote from: Toshi on September 07, 2012, 16:41:31 PM
Et eksempel kan være om er nervøs når man snakker med en kvinne, hun kommer til å plukke det opp og det kommer nok ikke til å være mye sympati å få. Det er ikke tankene hun gjør valgene sine fra, men følelsene.

Empati er en kombinasjon av tanker og følelser, ikke bare tanker. Man kan ikke føle empati uten å bruke tankene for å se oss selv i samme situasjon som den vi føler empati med.

Det at jenta i dette eksempelet ser at guttene er nervøs kan være fordi hun intuitivt kjenner igjen tegn i subkommunikasjonen.

Det at hun intuitivt kjenner igjen at personen er nervøs kan bety at hun selv har nok erfaringer med følelsen (angst/nervøsitet), slik at hun ikke behøver å gjennomgå en bevisst prosess for å forstå hvordan personen har det.


Stanley

#5
.
Hvis du ikke spør, vil svaret alltid være nei.

Toshi

Quote from: Autowin on September 08, 2012, 01:22:47 AM
Og det er positivt siden de subkommuniserer på samme måte eller/og er på generell lik følelsesmessig bølgelengde?

Eller negativt fordi..?
Nå vet jeg ikke helt hva du egentlig spør om. (Sub)-kommunisere på lik bølgelengde? Jeg føler at jeg egentlig bare trenger å slappe av, så tar jenta seg av det om hun er interessert. Som er det jeg mener, jenter er flinke til å relatere og "innordne seg bølgelengden", hvis de vil. Det er hverken positivt eller negativt i seg selv, men er jo en deilig følelse å få en god connection med folk en liker og relatere på flere nivå med de.

Jeg skrev litt i en annen tråd om empati, som et svar til Kastanje, at jeg syns empati er et dårlig fokus for gutter. Men det var med tankene om at det å være omtenksom er en helt annen ting, og empati som en ting som i hovedsak går på en følelsesmekanisme. I all etterpåklokskap ser jeg at vi kanskje snakka om forskjellige ting. Ikke noen big deal egentlig, men jeg syns bare den mekanismen(slik jeg forstår den) er undervurdert og blandet med omtenksomhet.

Andreas GV

Norske og engelske wikipedia sier helt forskjellig.

Engelsk wikipedia:

Empathy refers to the understanding and sharing of a specific emotional state with another person. Sympathy, however, does not require the sharing of the same emotional state.

Norsk wikipedia:

Empati er evnen til å forstå en annens sinnstilstand eller følelser.

Sympati sier at en føler det samme som personen og faktisk føler med ham/henne og ser likt på saken som personen.

dagligvare

Sympati er for eksempel tenåringsjenter som griner i flokk fordi hun ene har opplevd noe trist.

Empati er når man forstår HVORFOR hun jenta er trist, uten at man griner med av den grunn.

Toshi

Quote from: dagligvare on September 08, 2012, 13:53:09 PM
Empati er når man forstår HVORFOR hun jenta er trist, uten at man griner med av den grunn.

Så det er i hovedsak noe man gjør i tankene? Helt synonymt med å være omtenksom?

dagligvare

Quote from: Toshi on September 08, 2012, 14:28:08 PM
Quote from: dagligvare on September 08, 2012, 13:53:09 PM
Empati er når man forstår HVORFOR hun jenta er trist, uten at man griner med av den grunn.

Så det er i hovedsak noe man gjør i tankene? Helt synonymt med å være omtenksom?

Nei, omtenksom er noe annet. Omtenksom er å legge til rette for at andre skal ha det bra.

Empati er at man forstår hvorfor andre føler og reagerer som de gjør.

vinteRR

Engelske wikipedia er riktig :-)

Toshi

#12
Quote from: kastanje on September 08, 2012, 14:52:31 PM
En mann kommer inn på en bar og slår ned en mann som står og snakker med en dame. Den du er der med forteller at mannen som kommer inn og slår ned den andre mannen har en dødelig sykdom og har to måneder igjen å leve, den and mannen er bestekompisen hans og dama er kona.

Slik jeg har forstått det vil sympati da være noe sånn som å bli like sinna som mannen og få lyst til å slå ned den andre mannen selv. Empati er å forstå at mannen er sinna (og fortvilt og sikkert mye mer), uten at du er omtenksom av den grunn, egentlig. Du kan forstå hvorfor mannen slo ned den andre mannen, men du kan samtidig mene at det var heilt feil av mannen å gjøre det.
Jeg ville sett på det som å lage en illusjon i hodet rundt en gitt situasjon og tro/mene man forstår seg på det som skjer eller har skjedd.

Konklusjonen min er at jeg ikke skal bruke det ordet så mye :)

Fra 2:05 kommer det jeg mener er sann empati, ikke noen illusjoner i tankene.

QueenB

empati = medfølelse; på en måte som sier "jeg har innsikt i dine følelser og problemer, og forstår hva du går gjennom".
sympati= medfølelse; på en måte som sier "å stakkars deg som slo foten i bordet! synd på deg."
I don't want to talk like you. I don't want to live like you. I'm going to be like me.

Voltaire

Jeg tror dette er en sånn ting som er så forvirret selv i fagmiljøer at ingen egentlig er helt sikre på hvilken som er hvilken.

Norske Wikipedia og snl.no opererer med sympati som "Jeg gråter med deg" og empati som "Jeg forstår hvorfor du gråter". Men ordboka til UiO og engelsk Wikipedia opererer med den stikk motsatte definisjonen.

Siden empati først dukker opp i det engelske språket på begynnelsen av 1900-tallet, og da som en oversettelse av et tysk uttrykk, har det nok ikke en særlig lang historie. Analyse av det menneskelige følelsesliv med utgangspunkt i noe annet enn etikk, har vel heller ikke eksistert særlig lenger enn psykiatriens spede begynnelse med Freud... Finnes det egentlig noen annen måte å være sikker annet enn å spesifisere hva man mener?