Oppbevaring og vedlikehold av klær og sko

Started by Chuck Baz, October 20, 2011, 14:40:19 PM

Previous topic - Next topic

Chuck Baz

Oppbevaring og vedlikehold av klær og sko

- Dette er en rask leksjon i hvordan vi skal oppbevare klær og sko, veldig grei kunnskap for de som vil at klærne sine skal vare lengst mulig. De fleste her har nylig begynt å bli interessert i klær(I den grad de enda er interesserte) og jeg regner med at dere helst vil få klærne deres til å vare lengst mulig.

- Vi begynner med klær, vi bruker alltid kleshengere av tre, kleshengere av ståltråd kan sikkert brukes til å dirke låser ogsåvidere med, men vi bruker de IKKE til klær. (De vil ikke holde formen på plagget på samme måte)
Det primære plagget jeg tenker på når jeg skriver om kleshengere er skjorter, som ALLTID bør henges opp ved en henger, til nøds så kan de brettes sammen, men da kan jeg ikke love samme holdbarheten. Andre plagg som bør henges opp ved kleshengere er jakker, frakker, blazere, dresser(har egne hengere).

- Gensere og cardigans står ikke på listen av den enkle grunn at de bør legges sammen for å hindre at de strekker seg, det samme gjelder t-skjorter. Her finnes en oppskrift på hvordan du legger sammen en genser for de andre som ikke lærte dette av mødrene sine. (http://www.realsimple.com/beauty-fashion/clothing-care/how-to-fold-a-sweater-10000001160130/index.html) Et alternativ er et slikt "brettebrett" som Sheldon Cooper og Anders bruker(http://www.0330.no/2011/08/anders-anbefaler-klesbretteren.html)
Bukser bør også brettes

- Det følger med vaskelapper på de fleste klesplagg og de bør følges, MEN en god regel er å vaske klær som sokker og boksere på seksti grader og resten på tretti, en annen god regel er å vrenge buksene så du slipper å slite dem unødvendig mye. Tørketrommel er fyfy i mine øyne, men om du vil ta sjansen så funker nok det av og til(Har ikke tilgang på tørketrommel selv, så kan hende det bare er bitterhet)


- Sko-omsorg: Å sette skoene opp ned med avispapir i er en lur ting om du har investert i skinnsko slik som jeg har, en annen ting er å holde formen til dem med skohorn(Selges i enhver seriøs skobutikk + på nettet)  Skohorn er også en fin ting å ha, men om du kjører converse eller boots slik som meg er ikke dette særlig viktig.

- Andre har anbefalt meg disse skopussesakene:
(http://www.afinepairofshoes.co.uk/collections/shoe-care-accessories/products/saphir-renovator-cream) (http://www.afinepairofshoes.co.uk/collections/shoe-care-accessories/products/saphir-medaille-dor-shoe-polish-100ml) (http://www.afinepairofshoes.co.uk/collections/shoe-care-accessories/products/saphir-medaille-dor-pommadier-cream-polish-75ml)

- Tekstilrulle anbefales for de finere plaggene og det meste i svart(Spesielt om dere har dyr), personlig kjøpte jeg inn to til når jeg flyttet på hybel og de er enda ubrukt, tre måneder inn i hybellivet, men det er ikke akkurat en holdbarhetsdato på disse og det er en god investering på lang sikt uansett. (http://www.clasohlson.no/Product/Product.aspx?id=164720979)

- Nuppefjerner, en slik en kunne jeg nok trengt selv, aner ikke engang hvordan jeg bruker den, typisk for billigere klesplagg å få nupper(Merker det spesielt på v-skjortene mine fra H&M)
http://www.clasohlson.no/Product/Product.aspx?id=161640846

- Beltehull-lager, enda en ting jeg ikke har på hybelen min enda, men som må skaffes, lager ganske enkelt et hull til i beltet, noe som gjør at den er verdt investeringen allerede første gang du må bruke den(For du slipper bruke penger på nytt belte) (http://www.amazon.com/Leather-Hole-Punch-Tool-Heavy/dp/B000NK5VY2)

- Strykejern og strykebrett er veldig praktisk om du ikke vil gå rundt som en vandrende skrukk(Om vi følger Eias definisjon er ikke det ønskelig) Her er en guide til å stryke klær: (http://www.wikihow.com/Iron)

- Sysaker anbefales også, har nål og tråd selv og bruker det til å legge opp ermer, bukser også videre, ganske greit å kunne om du har kjøpt noe som passer perfekt bortsett fra lengden. Om du syns det er for feminint å sy kan du sende det hjem til din gamle mor eller tante, men dette er noe menn og kvinner har hatt bruk for i flere hundre år og kan like godt læres først som sist.


- Chuck Baz

Femininist

Flott tema! Har noen få ting jeg vil legge til.

- Jeg holder en knapp på kleshengere i plast. De i tre bør ikke brukes til hvite skjorter da det kan sette farge.

- Strikk bør tørkes liggende for å unngå at det strekker seg.

- Har du opplevd at klærne får små hull etter vask? Prøv å dra opp glidelåsen på dongribuksene og hettejakkene.

- Ikke bruk tøymykner på dongribukser og klær du er redd for. Det sliter unødvendig mye.
Skrap litt på en feminist, og du vil finne en kvinne som lengter etter å være et seksualobjekt. Forskjellen er bare at det ikke er det eneste hun lengter etter.

Claw

Skohorn er ikke til å holde formen til skoen under lagring, hvis det var det du tenkte på. De er for å la hælen gli ned i sko som ikke er elastiske eller kan knytes mye opp (f.eks. monkstraps i lær), så ikke hælen blir ødelagt.

Eksempel:


Skotre (ikke sånn her) derimot er for å holde fasongen på skoene under lagring. Fungerer på samme måte som å stappe dem med avispapir egentlig. De finere skotreene er gjerne laget av sedertre, men de finnes også i andre tresorter, metall, og ikke minst plastikk.

Skotre:

Chuck Baz

Claw: Beklager, blingsa! Skotre skal det selvfølgelig være og de holder formen, ville heller fylt med avispapir fordi væten forblir i treet.