i media, sjekking

Artikkel i Dagbladet II

Menn betaler over
13 000 for sjekkekurs

«Andreas» holder helgekurs for menn som vil lære å sjekke opp jenter, og tar dem med ut på byen.

COACH: «Andreas» driver en sjekkeskole hvor han blant annet hjelper menn med å bli trygge på å snakke med kvinner. Han vil være anonym for ikke bli gjenkjent når han er ute på byen med deltakerne. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
COACH: «Andreas» driver en sjekkeskole hvor han blant annet hjelper menn med å bli trygge på å snakke med kvinner. Han vil være anonym for ikke bli gjenkjent når han er ute på byen med deltakerne. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Amanda Strand Askeland

Etter at datingappene meldte sin anmarsj har det blitt vanlig å treffe en framtidig kjæreste over en skjerm, før man møtes ansikt til ansikt.

Ved hjelp av å sveipe til høyre eller venstre sorterer single hverandre ut ifra utseende, eller det inntrykket man får av en personlig profil.

– Jeg tror veldig mange gutter nå har dårlig selvtillit, fordi de opplever å ikke få matcher på Tinder. Også tenker de «greit, jeg er for stygg», det er det som er greia. De har slått seg til ro med at de ikke har draget, forteller «Andreas» til Dagbladet.

I 2006 startet han nettsida og forumet Gode Vibber. Etter hvert ble det til et kurs for menn som synes det er vanskelig å snakke med jenter. Han ønsker å forbli anonym av hensyn til kundene.

– Grunnen er at jeg er med deltakerne ute på byen, og de ønsker derfor ikke at jeg skal være et kjent ansikt utad. De er livredde for at noen skal forstå at de har vært på sjekkekurs, forteller han.

De siste åra har de hatt rundt 50 deltakere i året på sjekkekurs. De har også et kurs for å lage den «perfekte» nettdating-profilen.

– På sistnevnte har vi ventelister. Etterspørselen har eksplodert etter at Tinder kom, forteller «Andreas».

«The Game»

Selv startet interessen for sjekking da han var forelsket i ei jente i militæret. Han forteller at hun var veldig glad i ham, men hun fortsatt var forelsket i eksen. Det gjorde at «Andreas» tok til Internett og Google for å finne ut hva greia var:

PRAKSIS: Hver måned holder «Andreas» helgekurs i sjekking. Det koster opptil 13 795 kroner per person. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PRAKSIS: Hver måned holder «Andreas» helgekurs i sjekking. Det koster opptil 13 795 kroner per person. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

– Jeg trodde først det måtte være noe galt med utseendet mitt. Men han eksen så ikke spesielt bra ut, så her var det et eller annet mystisk som jeg ikke skjønte. Så leste jeg meg opp, sier han og fortsetter:

– Jeg hadde ikke lyst til å tro at det var noe annet enn tilfeldigheter, og skjebnen. Men etter hvert som jeg leste meg opp så forsto jeg at det var andre ting som skjedde. Jeg begynte å teste ting jeg leste, og så at det fungerte.

Noen husker kanskje den omstridte boka «The Game» fra 2005, skrevet av journalist og forfatter Neil Strauss fra USA. Boka tok for seg sjekketeknikk, hvor man følger Strauss’ reise til å bli en mester i sjekking.

Boka ble verdenskjent, og det ble raskt dannet et sosialt nettverk i Norge knyttet til bokas teknikker.

– Litt motvillig ble jeg en slags lederfigur for det miljøet fordi jeg hadde mye erfaring, og det var ikke så mange av dem. Jeg begynte å coache folk. Jeg gjorde det gratis først, fordi folk spurte meg. Men etter hvert forsto jeg at det var et marked for det, og det ble så mange som spurte at jeg ikke kunne gjøre det gratis lenger, sier han.

– Før måtte jeg bruke mye tid på å avlære folk det de hadde lest i «The Game». Jeg måtte forklare dem hvorfor «negging» er en ufin ting å gjøre, og hvorfor det ikke fungerer så godt.

«Negging» er et begrep for når menn som sjekker opp kvinner sier noe fornærmende for å gjøre selvtilliten hennes dårligere, med en hensikt om å gjøre henne mer sårbar og mer interessert.

I dag har nettsida og forumet blitt til en bedrift med tre ansatte sjekkeinstruktører. Disse har alle selv startet som deltakere på kurset.

«Andreas» selv er selvlært, men har også utdanning som NLP-coach. NLP står for nevrolingvistisk programmering og er læren om hvordan du får frem de beste ressursene i deg selv, ifølge Den Norske Coachforening.

De holder kurs fredag til søndag for menn én gang i måneden.

Prisene varierer fra når man melder seg på, men kan koste opptil 13795 kroner. Ved hjelp av teoretisk undervisning, veiledning og praksis hvor kursdeltakerne drar ut på byen fredag og lørdag kveld, får gutta tips og triks til hvordan de kan komme i kontakt med jenter.

– Angsten for jenters dom er ganske universell. Den tror jeg alle menn har i seg, men de har forskjellig grader av evner til å skjule det.

Globalt sjekkemiljø

– Miljøet jeg var en del av i 2001 var i utgangspunktet et ganske sunt selvutviklingsmiljø, men etter at «The Game» kom i 2005 dukket det opp mange nye aktører, og enkelte med veldig skrudde meninger og metoder. Heldigvis var det ikke mange av dem, men forskjellen fra andre bransjer er at dårlige holdninger i denne får veldig negative konsekvenser. Når man lærer bort sjekking har man et visst ansvar for at de som hører på forstår hva som er greit og ikke.

På Gode Vibbers nettsider er det også forum for menn og andre deltakere. Et av de heter også «feltrapporter» hvor man kan stille spørsmål og diskutere erfaringer.

– Vi har aldri filmet eller gjort opptak av jenter. Vi har også strenge regler på forumet som forbyr å prate om jenter ved navn eller bilde, eller dårlige holdninger generelt.

Han forteller at navnet «Gode Vibber» handler om den positive stemningen man ideelt sett skaper når man sjekker, samtidig som de ønsker å hinte til at de har gode verdier.

– Det er den lille andelen dårlige gutter som ødelegger for alle andre. De aller fleste menn er skikkelig ålreite. De trenger bare å komme på banen og utkonkurrere idiotene.

GODE VERDIER: «Andreas» sier de tar avstand fra teknikkene som pickup-artister bruker for å sjekke opp jenter. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GODE VERDIER: «Andreas» sier de tar avstand fra teknikkene som pickup-artister bruker for å sjekke opp jenter. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

«Andreas» mener at folk som på papiret burde være en god match fungerer dårlig sammen i praksis hvis ikke begge er tiltrukket av hverandre.

– De fleste deltakerne våre ønsker seg og ender opp i langvarige forhold. Prinsippene vi lærer bort er faktisk enda viktigere i en relasjon. Gjensidig tiltrekning og god kommunikasjon er jo det absolutt viktigste for et sunt og langvarig forhold, sier han.

«The ones»

«Andreas» sier han ikke tror på konseptet sjelevenn og kaller det «den mest skadelige ideen i kulturen vår».

– Ideen om at du skal møte én person én gang i løpet av livet, og at hvis du ikke får til det så er du «fucked». Det der tror jeg er kilden til så mye ulykkelighet og ekstremt mange dumme handlinger. Jeg tror heller på at det finnes få personer som en person virkelig bånder med, men de finnes i flertall. Man kan heller si «the ones».

– Vi hører ofte at menn er så enkle. Er egentlig kvinner like enkle?

– Begge kjønn er like kompliserte. Jeg tror at menn og kvinner er veldig like på de fleste områder, men akkurat på disse områdene som går på tiltrekning så er vi veldig forskjellige.

«Andreas» tror at en del metoo-saker kunne vært unngått hvis flere gutter forsto hvordan situasjonen oppleves fra jentas side.

– Sjekking gjort riktig handler om å være en bra fyr som er trygg på seg selv, og som tiltrekker seg jenter naturlig gjennom å være gøy å være rundt. En som jentene føler seg trygg med, sier han.

Les hele artikkelen i Dagbladet

Du vil kanskje også like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *