i media

Artikkel i Studenttorget II

One night stands – kun en «engangsgreie»?

Det er lørdagskveld, utestedene stenger og vennene dine har stukket hver til sitt. Du er alene, og ender opp med å se deg desperat rundt etter en potensiell flørt.

Anita Gudbrandsen

Anita Gudbrandsen

(StudentTorget.no):

Foruten å slå løs håret med venner, er det ofte det spennende møtet med en flørt som lokker oss til puben eller diskoteket. Noen har avtalt å møtes på forhånd, mens andre blir kjent i bardisken. Og uansett om det er med vilje eller ikke, fantaseres det ofte om sex – om enn kun for et lite sekund.

Sivert Avaldi Brønstad (20) studerer ved NKI Nettstudier, og tar seg gjerne en tur på byen i ny og ne. Han innrømmer også at han har hatt intim kontakt med noen han har truffet kun få timer før det skjedde.

– Ja, jeg har vel hatt one night stands. Det har nok vært for spenningens skyld, og jeg mener at sex er en bra ting man ikke burde skamme seg over eller la være å nyte bare fordi det ikke er romantiske følelser tilstede.

Nordmenn på sex-toppen

I en verdensomspennende sexundersøkelse fra Durex fra 2006 tok Norge en overlegen førsteplass i one night stands. Over 70 prosent av nordmennene svarte at de har hatt en eller flere one night stands. Men hvorfor velger så mange å hoppe til køys med fremmede?

Andreas er en av fem instruktører i sjekkekursfirmaet Gode Vibber, som også står bak bloggen 0330.no. Og selv om one night stands ikke gir ham noe rent personlig, tror han det er flere grunner til at Norge er på verdenstoppen i antall tilfeldige sexpartnere.

– Det er nok en kombinasjon av et samfunn hvor det er forventet at man har mye sex, alkoholvanene våre, og en kultur hvor one night stands er sosialt akseptert. Motivasjonen for begge kjønn er nok først og fremst sex, men jeg tror at dersom kjemien er god vil mange ha et ønske om å fortsette å treffes, sier han.

Andreas mener fordelene med å ta med seg en tilfeldig jente eller gutt hjem fra byen, blant annet dreier seg rundt spenningen.

– En one night stand er både en ny partner og mange føler at de kan slippe seg litt ekstra løs fordi man ikke trenger å være så redd for hvordan man fremstår når man uansett ikke har planer om å møtes igjen.

For mange one night stands?

Brønstad er enig i at det søken etter spenning som trigger lysten på å ha seg med en fremmed.

– Man kan jo ikke nekte for at one night stands ER spennende, man møter en helt fremmed person og man vet jo egentlig ikke helt hva man går til i en slik situasjon. I alle fall ikke om man bare sjekker opp noen ute på byen. I tillegg mener jeg jo at sex skal være spennende. Personlig er jeg ingen stor tilhenger av den samme gamle misjonæren hver gang, om jeg kan si det slik.

Spenningen til tross, det er ikke til å nekte for at man i dagens samfunn lett kan bli sett på som «player» eller «billig» om man har tilfeldig sex for ofte. Det synes Brønstad er et tåpelig stempel.

– Hva vil det egentlig si å være billig? Det finnes jo ikke noen fasit på hva som er for mye sex og hva som ikke er det. Folk har forskjellige oppfatninger og meninger, alt etter hva de selv synes er komfortabelt. Jeg synes ikke man skal bruke så veldig mye tid på å kritisere andre menneskers sexliv.

Han tror heller ikke at det finnes noe som heter «for mange» one night stands.

– Om man er voksen nok til å ta ansvar, så er man voksen nok til å ha akkurat så mye eller lite sex man selv synes er ok, understreker han.

Ingen klare regler

Hvis du så befinner deg i en situasjon hvor du kunne tenke deg å møte noen å ta med hjem, hvordan finner man vedkommende? Andreas fra Gode Vibber tror det finnes forskjeller på hvordan menn og kvinner velger ut potensielle partnere.

– Jeg tror dessverre at en del menn begynner å sikte nedover når de vil finne seg en partner kun for kvelden. Når jeg coacher jenter er det ofte en gjenganger at jentene føler at de møter de beste mennene på byen, for deretter å lure på hvorfor han ikke vil bli kjæreste når han likevel vil ha sex? Sånn sett fungerer jenter og gutter litt ulikt.

Andreas forteller at det ikke finnes noen klare regler for hvordan en one night stand skal foregå, og at det egentlig ikke er noen problemer med at to mennesker som vil ha sex med hverandre har det.

– For noen er et one night stand, nettopp det, en engangsgreie. Men for andre er det å bli med noen hjem fra byen en test på om man passer sammen seksuelt, og noe som kan føre til noe mer. Det jeg vil anbefale, er at man drikker mindre på byen. Da blir man mye mer oppmerksom på hvilke signaler andre sender ut, man blir kjent med hvem den andre egentlig er, og sexen blir mye bedre. I tillegg til at man husker det i etterkant.

Student Brønstad mener at man likevel bør ta visse hensyn når man er ute etter en one night stand.

– Man bør ha litt kritisk sans og kanskje ikke gå for den første og beste dersom man er ute på byen. I tillegg er det alltid lurt å passe på så man har prevensjon, helst kondomer, med seg dersom man skal sjekke opp noen for en one night stand – uansett om du er gutt eller jente.

Forskjell på homofile og heterofile?

Brønstad er selv åpent homofil, og tror ikke at ryktet om at homofile har mer tilfeldig sex enn heterofile er fullstendig sant.

– Jeg tror nok det ofte kan fremstå slik, men jeg tror ikke det er noen stor forskjell på de tallene. Homser flest er kanskje bare mer åpenlyse om det da vi er en minoritet, og at man som ung homse kanskje føler man må «markere seg selv» for å bli lagt merke til dersom man beveger seg mer i utkanten av det typiske homsemiljøet. Vi blir jo automatisk mer synlige sånn sett.

Han mener at det er samfunnets tanker om kjønnsroller også kan være noe av grunnen til hvorfor det kan virke som at menn oftere har one night stands enn kvinner.

– Homser ikke alltid har vært like godt akseptert i samfunnet, og har vært nødt til å treffes i skjul, og ikke hatt muligheten til å leve åpent i monogame parforhold. Jeg tror det er noe av det jeg kaller «homsenes søttitallskultur» som henger litt igjen.

– På en annen side er jo menn generelt ofte fremstilt som testosteronbomber uten følelser, mens kvinner (f.eks. lesbiske) er mer forbunnet med morsinstinkt og at de er mer familiekjære av natur. Kanskje har det mer med samfunnets generelle tanker om kjønnsroller og forventningene vi har til dem å gjøre, og at vi alle spiller mer eller mindre ubevisst på nettopp disse rollene?

Du vil kanskje også like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *