i media

Artikkel i Studenttorget III

Kan venner brukes til sjekking?

Alt du klarer å tenke på er hun søte jenta på dansegulvet eller han barske fyren i baren, men du aner ikke hvordan du skal gå fram for å fange deres interesse. Hvorfor ikke la kompisen eller venninna di hjelpe deg?

Anita Gudbrandsen

Anita Gudbrandsen

(StudentTorget.no):

Til tross for at det er artigheter med vennegjengen som står høyest på agendaen når man tar turen ut på byen en lørdagskveld, er det for mange også en mulighet til å treffe potensielle nye partnere. Men av og til kan det være vanskelig å vite hvordan du skal komme i kontakt med den utvalgte, og da kan vennene være gode å ha.

Andreas er en av forfatterne bak Norges største sjekkeblogg, www.0330.no, som hver dag gir gutter og jenter tips og råd rundt sjekking. Han forteller om et velkjent fenomen som ofte oppstår i vennegjenger på byen – wingman-fenomenet.

– En wingman er opprinnelig en pilot som støtter en annen pilot i et potensielt farlig oppdrag. Dobbeltbetydningen i forhold til sjekking kom først med filmen Top Gun (1986) med Tom Cruise i hovedrollen. En wingman i sjekkesammenheng er en kamerat som hjelper kompisen i det potensielt farlig oppdraget å sjekke opp ei jente han liker, sier Andreas.

– Altså, du VIL på date med Maren

Maren (23) skriver om sitt liv på sjekkefronten på bloggen «Maren og jakten på kjærligheten«, og deler gjerne detaljer, både kleine og fine, rundt kjærlighetslivet. 

– Den gangen jeg husker best, var det litt sånn «ser du kompisen min der borte, han synes du er kjempesøt, men tør ikke å ta initiativet selv». Jeg tenkte at jeg skulle være hyggelig og satte meg ned med kompisen til denne fyren for å prate med han. Det viste seg at det var en grunn til at han trengte en wingman: han hadde en elendig evne til smalltalk og var ganske sosialt klønete. Da hjalp det ikke at kompisen hevdet at «han er en kjernekar, jeg lover. Beste som finnes.». Hele situasjonen var veldig utilpass, og jeg endte opp med å falle for wingman-en i stedet. Han var jo mye mer avslappet og sjarmerende!

Og selv om Marens venninnegjeng har opplevd å bli kontaktet av såkalte wingmen, forteller hun at de ikke bruker wingman-fenomenet bevisst selv. Det hender likevel at noen prøver å «selge inn» en venn eller venninne til andre.

– Men det er aldri planlagt og skjer vel mer fordi man oppriktig mener at vedkommende hadde fortjent en kjæreste. Jeg har opplevd at venninner har gjort det til meg. «Altså, du VIL på date med Maren, hun er fantastisk. Jeg lover deg!». Det skjer stort sett seint på kvelden og føles kleint. Og det har ikke ført frem enda.

– Brukt både blant gutter og jenter

Wingman-fenomenet er nok best kjent blant gutter, og Maren sier at hun vet om svært få venninner som bruker det.

– Jenter er nok flinkere til ta kontakt i en gruppe og støtter seg nok mer på hverandre helt generelt. Jenter er ute som en gruppe og tar gjerne kontakt med folk som en gruppe, da har alle noen å støtte seg på og det virker litt mer naturlig. Gutter er ikke like flinke til det, de er oftere to sammen.

Andreas avviser dette, og mener at jo mer populært det har blitt å sjekke på ulike arenaer, jo flere jenter har tatt affære.

– Jenter har lagt den for lengst utdaterte catfighten på hylla og begynt å opptre som wingwomen for sine medsøstre. Det finnes også eksempler på jenter som er wingwoman for guttekompiser, og gutter som er wingman for venninner. Blant de som “winger” hverandre ofte er det uansett de mer kjønnsnøytrale kortformene “en wing”, verbet “å winge” og fenomenet “winging” som benyttes, forteller han.

Lettere å sjekke sammen

Det er mange fordeler med å sjekke sammen med venner. Blant annet mener Andreas at det finnes forstyrrende faktorer som kan dukke opp, men som en wingman kan ta støyten for.

– Jenta du er interessert i kan ha en bitter og sur venninne, en sjalu venn, eller det kan komme andre gutter bort som vil forsøke å ødelegge for deg. Da kan en god wingman være god å ha. Han kan underholde vennene og distrahere de kjipe gutta. I tillegg kan det at du har en hyggelig kamerat være med på å vise at du er en kul og hyggelig person du også. Og så har du noen å dele seieren og nederlagene med. En god wingman støtter deg uansett hva som skjer.

Også studine Maren mener det er positive sider ved wingman-fenomenet.

– Det gjør det lettere å sjekke opp, og senker terskelen litt for å ta kontakt. En god wingman vil kunne «spille deg opp» og få frem det beste i deg. Det er klart at vi alle ville hatt det lettere på byen om vi klarte å vise frem det beste i oss med en gang.

Det er likevel ikke alle som egner seg som støttespiller på sjekkearenaen, skal vi tro Andreas. Det kreves et stabilt vennskap, samt store sosiale antenner for å kunne takle wingman-rollen.

– En god wingman er en som støtter deg i tykt og tynt, som ikke dømmer deg de gangene du kræsjer, som ikke er redd for å havne i kryssild og som er villig til å ta en kule for laget. Det kreves lojalitet, mot, evne til å være iskald i spente situasjoner og en god dose humor. Man må også ha evnen til å kunne tenke langsiktig. Man må være villig til å stille kameraten foran seg selv, og vite at neste gang er kanskje rollene byttet om. Å være en god wingman for kompisene sikrer deg at de er gode wingmen for deg senere, mener sjekkeeksperten.

Ikke alle kan bli wingman

Maren opplevde å falle for han som kun var budbringer for kompisen, og det er også en av de store ulempene med hele fenomenet.

– Min erfaring er at den som spiller rollen som wingman ofte fremstår vel så attraktiv. Kanskje er det noe med at vedkommende tør å være frempå og slapper mer av fordi han «tross alt ikke sjekker for egen regning». Eller kanskje det har å gjøre med at de som trenger en wingman ofte er litt klønete hva gjelder sjekking?, undrer Maren.

Sjekkeekspert Andreas er enig med Maren, og mener at en dårlig wingman kan være en byrde. Det kan være lurt å passe på at man ikke ender opp som Barney fra TV-serien How I met your mother.

– En wingman som ikke har sosiale antenner kan sette deg i en dårlig posisjon selv om han prøver sitt beste. Hvis han for eksempel skryter av deg til jenta du snakker med kan det, dersom det kommer ut feil, virke mot sin hensikt. Hvis han er for ivrig på at du og jenta skal finne tonen, kan jenta føle seg presset og miste interessen ganske fort.

Han anbefaler vennegjengene å bli enige om gode winge-regler før man går ut på sjekker’n, slik at man ikke kræsjer i hverandre og unngår misforståelser. Maren stemmer i, men er usikker på om hun anbefaler andre å bruke wingman-fenomenet. Hun tenker uansett at det krever forholdsregler.

– Ikke få en venn til å veldig direkte anbefale deg til noen du liker. Da vil de mest sannsynlig lure på hva som er galt med deg når du ikke klarer ta kontakt på egenhånd. Du bør selv være utadvendt og ha litt glimt i øyet. Da kan en god wingman opprette god kontakt med den du liker for så å sette seg selv litt i bakgrunnen. Det er bedre å gå ut i en gruppe, og heller la den i gjengen som har sett seg ut en spesiell, få skinne litt ekstra når de tar kontakt med vedkommende.

Du vil kanskje også like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *