dating, kommunikasjon

Hvordan bygge rapport

Du og jeg har en hel del til felles. Vi er oppegående mennesker, vi snakker norsk, vi er begge innom denne bloggen og vi er begge interessert i «hverdagspsykologi». Vi liker å utvikle oss, vi er nysgjerrige og vi liker å lære om kommunikasjon mellom kjønnene.

Det er garantert en hel del andre ting vi har til felles også, og det er en bra ting, det gjør nemlig at vi lettere liker hverandre, har tillit, og gir en følelse av at vi er «på samme lag».

Å være «i synk», at samtalen «flyter», at man liker og stoler på hverandre kalles på fagspråket å være i rapport (uttales «rapår»). Hver gang du møter en ny person vil dere begge (bevisst eller underbevisst) forsøke å finne svar på om den andre er en alliert eller en potensiell uvenn. Liker dere hverandre eller er dere skeptiske?

Tenk deg at du møter noen med samme musikksmak, samme politiske meninger, samme interesser, og samme klesstil som deg. Se for deg at dere er i samme humør den dagen. Dere prater sammen og finner ut at dere faktisk er fra samme sted. Og har felles kjente. Og se for deg at det kommer frem at dere begge liker og missliker samme personer fra hjemstedet deres. Jøss, for en jovial og trivelig person vedkommende er tenker du.

Vi liker folk som er like oss selv. Rapport kan oppsummeres som «gjensidig empati og tillit». Vi liker folk som tydeligvis liker oss og vi har tillit til folk som tydeligvis har tillit til oss.

Det holder ikke å bare ha rapport med jenter for at de skal bli tiltrukket, men det er en helt avgjørende del av tiltrekning. Det nytter ikke å være superkul og kjekk hvis dere ikke har et minimum av rapport. Hun må ihverfall stole på deg, og helst like deg.

Så, hvordan kan du bygge rapport med noen du nettopp har møtt? Du trenger ikke å ha masse til felles, trikset er bare å fokusere på det dere har felles og fokusere mindre på det som er forskjellig.

I samtale med folk bygger du rapport ved at dere i løpet av samtalen kommer frem til at dere har samme meninger om enkelte ting, at dere har samme preferanserog interesser, at dere deler antipatier og holdninger. Det bør komme frem at dere har felles erfaringer og opplevelser. Tankene deres føles «like», dere er like på innsiden.

I tillegg bygger dere rapport ved at dere er «like» på utsiden, ved at dere har likt utseende (klesstil, hårsveis). At dere snakker på samme måte og bruker språk likt, at dere har samme energinivå og pusterytme. Hvis dere «speiler» hverandres kroppsspråk (begge har armene i kryss) eller ansiktsmimikk føler begge at dere lettere kan stole på hverandre.

En av de kraftigste måtene å skape rapport er å påpeke samme gruppetilhørighet. Vi mennesker er flokkdyr og vi føler automatisk lojalitet til gruppa vår, enten det er et politisk parti, fanklubb eller supporterklubb. Er dere i samme familie er det ekstra sterkt, men samme effekt oppstår også hvis dere har bodd sammen i samme husstand (f.eks kollektiv). Man føler automatisk mer rapport med folk fra samme bosted (spesielt hvis man møtes langt unna bostedet) og opprinnelsessted. Hvis det i løpet av samtalen kommer frem at dere har felles kjente, eller enda bedre, felles venner, får dere umiddelbart sterkere rapport. En kraftig måte å skape en følelse av at man er på «samme lag» er å gjøre samme aktivitet sammen. Spesielt hvis aktiviteten innebærer at dere konkurrerer mot noen andre.

I samtaler med jenter på byen forsøker jeg å finne frem til ting vi har til felles og øke følelsen av at vi er «på lag». Det du må passe på er bare at det ikke føles som du prøver veldig hardt å understreke at dere er like, det kan fort oppfattes som trengende og desperat.

Sjekk forøvrig ut Sjekkeskolenså kan jeg lære deg trinn for trinn hvordan du sjekker jenter du ikke trodde du hadde sjans på.

-Andreas

Du vil kanskje også like...

8 kommentarer

 1. Hello I am so excited I found your blog page,
  I really found you by accident, while I was researching on Google for something else,
  Regardless I am here now and would just like to say thank you for a tremendous
  post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to browse it all at the minute but I have bookmarked
  it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be
  back to read a lot more, Please do keep up the awesome job.

 2. Appreciate this post. Let me try it out.

 3. Thanks to my father who informed me about this website, this weblog is actually
  remarkable.

 4. I would like to thank you for the efforts you have put
  in writing this website. I’m hoping to see the same high-grade blog posts by you later on as well.
  In fact, your creative writing abilities has motivated me to get
  my own, personal website now 😉

 5. Howdy! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok.
  I’m definitely enjoying your blog and look forward to new updates.

 6. Just want to say your article is as surprising. The
  clearness in your post is simply cool and i can assume you are an expert on this subject.
  Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please continue the gratifying work.

 7. Very good information. Lucky me I ran across your site by accident (stumbleupon).
  I have book marked it for later!

 8. Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to determine if its a problem on my end or
  if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.