dating, stil

Ti ting alle menn bør kunne om dresser

Julebordsesongen nærmer seg, og derfor: Gode Vibber hjelper deg å naile DET mest grunnleggede manneplagget, nemlig dressen! Det er en kjennsgjerning at de færreste menn har snøring på tingene vi skal diskutere i denne artikkelen, men nettopp derfor er det veldig lett å skille seg positivt ut i anledninger hvor dress er påkrevet.


1 – Se etter bra passform!

Det overnevnte er sant for alle typer klær, men kanskje spesielt sant for dresser. En dress er ikke en dress.. ta en titt på bildet over! Joda, man kan diskutere stofftype og kvalitet… men ingen av delene betyr EN DRITT dersom ikke passformen er bra. To dresser i samme stoff og farge kan se RADIKALT forskjellige ut så fort du får dem på… og det har med passform å gjøre, ikke stoff og kvalitet. Den ideelle løsningen er selvsagt å få sydd en dress fra bunnen av, men de fleste av oss kan komme veldig nær det ideelle dersom vi tar en runde i klesbutikker og prøver en del dresser, for så å velge den som sitter best. Forbered deg ved å se på bilder av modeller med dresser som sitter bra, bruk god tid på å prøve forskjellige ting slik at du får et sammenligningsgrunnlag… og ha gjerne med noen som har peiling på klær når du shopper. Som regel vil du kunne finne en dress til rundt 3500 som sitter bra (hvis du bor i Oslo er Menswear i Hegdehaugsveien et bra sted å begynne). Ikke finn på å høre på de som jobber i butikken; noen selgere vil kynisk fortelle deg hvor bra dressen ser ut for å få et salg. Send dem heller bort så du får tid og ro til å vurdere dressen opp mot de andre du har prøvd, gjerne ved å sammenligne bilder du har tatt mens du prøvde de forskjellige. Noen ting kan tilpasses hos skredder… lengden på ben og ermer samt hvor «slim fit» eller innsydd jakken er samt hvor smale/vide buksene er er typiske eksempler. Bredden på skuldrene eller punktet hvor jakkeslagene møtes derimot vil ikke kunne gjøres noe med.


Det skal sies at det er litt forskjell på hvordan passformen burde være på f.eks. en seriøs buisinessdress (tenk noe som ligner en klassiker fra Saville Row, aka de formelle dressenes mekka i London) og en partydress (Tenk noe ala Tiger of Sweden). Den sistnevnte vil ofte være litt mer «fashionaktig», altså for tiden litt trangere og smalere, mens den førstnevnte vil være litt med konservativ og tidløs (men derfor kanskje også litt kjedelig for julebord og denslags).


2 – Gjør den bra dressen perfekt hos skredder

Noen ganger finner du en dress som sitter så bra at justering av ermer, ben og evt. innsving på jakken er alt som skal til. Dette skjer gjerne dersom du fra naturens side har en ganske typisk og gjennomsnittlig kroppsfasong (type 1.80 høy og slank uten å være for muskuløs eller veldig tynn). Isåfall kan som regel selgeren legge opp plagget med nåler slik at butikkens skredder kan gjøre noen små justeringer før du får dressen. Om du avviker mer fra gjennomsnittet kan det imidlertid ofte lønne seg å ta dressen med til skredder selv; da får du direkte kontakt med den som skal gjøre arbeidet. Husk at butikkselgere er selgere, og som regel har de lite peil på hva som egentlig kan gjøres hos en skredder og hvordan dette blir gjort.


3 – Skill deg ut

Nå når du vet hvordan du får deg en dress med perfekt passform er neste skritt å tenke på farge, stoff og kvalitet. Hvis du bare skal ha én dress er valget enkelt; du TRENGER en mørk dress, type koksgrå eller svart. Dette er obligatorisk i begravelser og forsåvidt også bryllup dersom man vil være strengt korrekt, selv om man kan skifte til en mindre formell farge til festen etterpå. Nettopp derfor er det imidlertid lett å skille seg ut på en positiv måte i andre anledninger; de fleste av gutta du jobber med har sannsynligvis bare én dress, og den er som oftest mørk grå/svart. Dress nr. 2 kan med fordel være lysere grå eller navy-blå… uttalte pinstripes kan også være kult dersom du vil være enda litt tøffere i trynet. Men ikke gå over bord… ligg unna ruter og knæsje farger type Moods of Norway. Denslags er greit nok hvis du vil bli «han morsomme», ikke like greit hvis du vil bli «han kjekke». Skarpe farger, kontraster og mønstre kan du heller ha på skjorte, slips og pocketsquare… det gir deg mye større rom for å variere antrekkene dine.


4 – Detaljene

Standarden for dresser i er to knapper, og dersom du ikke er veldig høy og tynn er det det du bør gå for (i så tilfelle kan tre knapper noen ganger gi bedre balanse). Når du har på jakken skal bare den øverste knappen være kneppet, evt. kan du ha jakken helt åpen (åpne den ihvertfall når du skal sette deg ned). Det finnes også dressjakker med bare en knapp, men det er nok mer en motegreie som kommer til å bli borte og dukke opp ettersom årene går. Ellers kan man få dressjakken med slag som har et «hakk» innover (det vanligste) eller en spiss utover (mindre vanlig), eller evt. en buet linje på slagene (ganske uvanlig). Alle alternativene er forsåvidt bra slik motebildet er akkurat nå, men det safesete er nok hakk innover («notch lapels») eller spisser utover utover («peak lapels»). Ellers er det vktig at jakken har en splitt i hver side (da henger den somregel bedre på når du rører på deg). Dresser kan dessuten være enkeltspent (vanligst) eller dobbeltspent (i utgangspunktet utviklet for å hjelpe tjukkaser til å gjemme magen, men har regelmessige comebacks i motebildet). Enkeltspent er det tryggeste og beste alternativet for de aller aller fleste av oss. Dresser med medfølgende vest er alltid et bra kjøp, ettersom du kan velge og kombinere som du vil; du kan f.eks. ha på både vest og jakke under bryllupssermonien og gå for vest med skjorta brettet opp på ermene og åpen hals som en fet og sexy look til festen etter bryllupet. Det sistnevnte funker også bra på julebord, hvor det absolutt ikke er noe must å ha på dressjakke.


5 – Ha på deg en DRESS-SKJORTE

Skjorter som skal puttes nedi buksa er LENGRE enn skjorter som skal brukes utenpå. Vi snakker helt ned til nederst på rumpa. De har dessuten gjerne fransk mansjett (dobbelt mansjett uten knapp fordi du skal kunne bruke mansjettknapper). Du trenger egne skjorter til dressen din; hvis du forsøker å putte «utenpå-skjortene» nedi buksa vil de være for korte og ikke sitte skikkelig på plass, men heller gli ut og pose seg hele tiden. Dress-skjorter skal dessuten alltid være penskjorter (altså ha stive kraver med collar-stays, små skiver som sitter inni kraven og gjør at den ikke bøyer seg). Det burde være elementær kunnskap, men det er jaggumeg ikke alle menn som har fått med seg ting som dette.


6 – Tenk tilbehør

Djevelen er i detaljene, og sånn er det definitivt også med dress. Mørk dress, hvit skjorte og et hvilketsomhelst slips er «standard-modellen»… for all del, det er greit nok det, men hvis du vil ta det enda et hakk lenger har du som nevnt gått til anskaffelse av f.eks. en grå dress eller en dress med uttalte pinsstripes. Og det er HER moroa virkelig begynner. Det er på tide å leke seg litt med farger og mønstre på skjorte, slips, mansjettknapper og pocketsquare… bare ved å ha de to siste vil du skille deg ut i forhold til de aller fleste av de andre gutta på julebordet. En pocketsquare er lommetørkelet som skal ligge i brystlommen på dressjakken (når den er sydd igjen er det fordi du skal åpne den ved å dra den opp. Lappen hvor stoffkvaliteten står, som ofte er sydd på med et sting på hver side og sier noe ala super 100s, skal også fjernes; denne finner du ofte på ermet)


Lommetørklet skal først og fremst komplimentere skjorte og slips. Det enkleste er å matche fargen i skjorta; da får man en clean og enkel look som fyren i det første bildet. Ligg unna «sett» med matchende lommetørkle og slips; slipset og lommetørklet kan godt ligne på hverandre, men det bør som regel være subtile forskjeller. Hvis man virkelig vil være avansert kan man velge et lommetørkle som funker sammen med dress, skjorte og slips uten å være identiske med noen av dem (f.eks. et som trekker inn fargen fra sokkene eller ett som danner en fargemessig overgang mellom to andre farger i antrekket). Hvordan du plasserer lommetørklet er et studie i seg selv; du kan brette det i en skarp, clean firkant eller lage spisser som stikker opp (begge deler er bra for stivere materialer som bomull) eller bare la det bølge seg ut av lommen (bra for silke). Søk på «how to fold pocketsquare» på nettet så finner du noen tips.


Mansjettknappene kan også matches, men det enkleste er plaine mansjettknapper i sølv/krom/gull… bare det å ha skjorte med mansjettknapper er stilig nok. Ligg unna «moro-knapper», det er like harry som moro-slips… og masjettknapper med metallkant og sort firkant inni er til smoking, så ikke bruk slike til dress. Og mens vi snakker slips… moten for tiden heller mot smale slips (4 cm på det bredetse) men du kommer som regel unna med noe moderat (7 cm). Men ligg unna de aller bredeste slipsene (7 cm +). Bruk en slipsknute tilpasset bredden på halsen din, tykkelsen på slipset og kraven på skjorta (full windsdor blir ofte for mye for dagens tynnere slips, halv windsdor er som regel alltid en safe bet).

7 – Ha kontroll på farger og mønstre

Det å matche farger, striper og mønstre på slips, skjorte, dress og pocketsquare er en kunst i seg selv. Den grunnleggende regelen er å ligge unna striper med samme dimensjoner; har dressen pinstripes kan du godt ha et stripete slips, men stripene på slipset bør være større eller mindre enn stripene på dressen. Like store striper eller ruter på forskjellige deler av antrekket er bare forvirrende. Når det gjelder farger kan både farger som er i slekt med hverandre (type lyseblått og mørkeblått) og farger som er direkte motsatt av hverandre (komplimentærfarger som f.eks. blått og oransje) være fine rettesnorer. Pass på intensiteten i fargene også… generelt funker farger dårlig sammen dersom den ene fargen er mye mindre intens elle «blassere» enn den andre.


Prøv å være litt subtil når du setter sammen antrekket; en typisk «harryfelle» er å prøve altfor hardt, og ende opp med f.eks. svart dress, svart skjorte og hvitt slips med hvit hatt og hvite sko. Newsflash: det er ikke en dress, det er et karnevalskostyme!


8 – SKO!!!

Det er her mange menn failer brutalt; det typiske er mørk dress som sitter OK men ikke perfekt, hvit skjorte, ensfarget slips… (her er vi innenfor det akseptable om enn noe kjedelige)… men HÅPLØSE sko som ødelegger alt. Skaff deg et par enkle, svarte Oxfords (= pensko med innadvendte lisser og minst mulig detaljer, sømmer osv.) eller Chelsea boots (høyere boots med strikk/glidlås i siden men like lite detaljer) som førstevalg. Sålen skal være SMAL (dvs. ikke gå langt på utsiden av læret). En avrundet men litt spiss tupp er det safeste; helt firkantet tupp var fett for ca. ti år siden, men siden finsko har en tendens til å bli brukt sjelden er de fremdeles vanlige å se på julebord rundt omkring.


9 – Hent inspirasjon

Tingene vi snakker om her må læres, som alt annet her i verden… når kompisen din tropper opp på julebord med dressmanndress og klumpete sko er det ikke fordi han er dum, det er fordi han aldri har lært om disse tingene. Er du ikke sikker på hva alle ordene i denne artikkelen betyr? Stikk på wikipedia og les om dresser, sko, slips osv! Å kunne litt om disse tingene gjør det hele mye enklere.


10 – Utenpå?

Utenpå en fet dress sitter en fet frakk. Vi snakker svart eller camel trenchcoat type Burberry… men merke er ikke så viktig, nok en gang er passform viktigere enn merke og kvalitet. En «vanligere» ullfrakk er også bra… bruk den sammen med et skjerf og fete skinnhansker dersom det er kaldt ute, hakket stiligere enn Goose-jakka som det går tjue av på dusinet i skolegården på nærmeste ungdomsskole. Er du høy funker som regel en lengre frakk best; er du lav bør den ikke gå lenger ned enn til midt på lårene, kanskje bare til rumpa (isåfall heter det teknisk sett en peacoat).


Du vil kanskje også like...

28 kommentarer

 1. Excellent blog post. I certainly love this website.

  Keep it up!

 2. Simply desire to say your article is as astonishing.
  The clearness for your publish is just cool and that i can suppose you’re a professional in this
  subject. Well along with your permission let me to snatch your RSS feed to keep up to date with drawing close post.
  Thank you 1,000,000 and please keep up the gratifying work.

 3. Why people still use to read news papers when in this technological globe the whole thing is available on web?

 4. Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your website in Chrome, it looks fine
  but when opening in Internet Explorer, it has some
  overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, great blog!

 5. Asking questions are in fact nice thing
  if you are not understanding something fully, but this paragraph gives nice understanding yet.

 6. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous
  to and you are just too magnificent. I actually like what you’ve acquired here, really like
  what you’re stating and the way in which you say it.
  You make it entertaining and you still care for to keep
  it smart. I can not wait to read much more from you.
  This is actually a terrific website.

 7. Every weekend i used to pay a visit this web page, for the reason that i want enjoyment,
  as this this site conations actually nice funny information too.

 8. Can you tell us more about this? I’d care to find out more details.

 9. This blog was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something which helped me.
  Thanks a lot!

 10. Hello, Neat post. There’s an issue together with your website in internet
  explorer, could test this? IE still is the market chief and a huge section of other folks will leave out
  your excellent writing because of this problem.

 11. There is certainly a lot to learn about this subject.
  I love all of the points you’ve made.

 12. Valuable information. Fortunate me I discovered your site by chance,
  and I am shocked why this coincidence did not happened in advance!

  I bookmarked it.

 13. Touche. Outstanding arguments. Keep up the great spirit.

 14. You are so cool! I don’t suppose I’ve read anything like
  that before. So good to find another person with a few unique
  thoughts on this subject. Seriously.. thanks for starting this up.

  This web site is one thing that is required on the web, someone with a little
  originality!

 15. Have you ever thought about publishing an ebook or guest authoring on other websites?
  I have a blog based upon on the same information you discuss and
  would love to have you share some stories/information. I
  know my viewers would value your work. If you’re even remotely
  interested, feel free to shoot me an e-mail.

 16. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it
  or something. I think that you could do with some pics to drive the
  message home a little bit, but instead of that, this is great blog.
  An excellent read. I will certainly be back.

 17. I have been browsing on-line more than 3 hours today, but I by no means found any
  attention-grabbing article like yours. It’s beautiful worth sufficient for me.
  In my view, if all webmasters and bloggers made just right content material as you did, the
  net will be much more useful than ever before.

 18. Magnificent web site. A lot of useful information here.
  I am sending it to some pals ans also sharing in delicious.
  And obviously, thank you in your sweat!

 19. Great blog here! Also your web site loads up
  very fast! What web host are you using? Can I get
  your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast
  as yours lol

 20. Unquestionably consider that which you said. Your favourite
  reason appeared to be on the internet the easiest factor to bear in mind of.
  I say to you, I certainly get irked whilst other people think about issues that they
  plainly don’t recognise about. You managed to hit the
  nail upon the top and also outlined out the whole thing with no need side effect , people could take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 21. Someone essentially help to make severely posts I’d state.
  This is the very first time I frequented your website page and thus far?

  I amazed with the research you made to create this actual post incredible.

  Wonderful task!

 22. It’s going to be finish of mine day, but before end I am reading this impressive paragraph to improve my know-how.

 23. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll
  just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog writer but I’m still new to everything.
  Do you have any recommendations for beginner
  blog writers? I’d really appreciate it.

 24. I don’t know if it’s just me or if perhaps everybody else encountering problems with your site.
  It appears like some of the text in your content are running off the screen.
  Can someone else please comment and let me know if this is happening to them as well?
  This might be a problem with my web browser because I’ve had this
  happen before. Cheers

 25. Saved as a favorite, I love your site!

 26. Hey there! I simply would like to offer you a huge thumbs up for
  your great information you’ve got right here on this post.
  I will be returning to your site for more soon.

 27. Good day! I just would like to give you a huge thumbs up for the excellent info you have got right here
  on this post. I will be returning to your blog for more soon.

 28. I’m pretty pleased to discover this website. I need to to thank
  you for your time for this fantastic read!! I definitely loved every part of it and I
  have you saved as a favorite to look at new stuff on your
  blog.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.